Telefon: 46410802 (Tor)
Besøksadresse: Nedre Slottsgate 8, 0157 Oslo
Postadresse: Postboks 1991 Vika, 0125 Oslo
Initiativtaker Tore Rynning-Nielsen har siden utdannelsen ved Tuck School of Business (MBA fra 1985) og årene han tilbragte i USA vært opptatt av hvordan relevant kompetanse kan blir mer synlig og utnyttes bedre i samfunnet.
En inspirasjonskilde for Neste steg har vært Tuck School of Business, på Dartmouth College sitt program for veteraner og toppidrettsutøvere; Next Step – en mini-MBA over fjorten dager som fokuserer på forberedelse, hjelp og overgang til jobb gjennom sponsorer og partnere.
I 2018 gikk han til Forsvarets høgskole og daværende leder, Sjef Forsvarets høgskole (FHS) Viseadmiral Louise K. Dedichen, sammen med Veterantjenesten, for å undersøke mulighetene for et samarbeid om et slikt program i Norge. Louise forsto utfordringen og har vært en drivkraft i etableringen. Deretter kom Matthew J. Slaughter fra Tuck til Oslo og deltok på et møte med Olympiatoppen.
Vi bygget på Tuck’s erfaringer med «Next Step», lot oss inspirere av konseptet, men forenklet programmet. I tillegg la vi til ett års mentorering som en del av det norske programmet.
Foreningen Neste steg Norge ble etablert, som et samarbeid mellom Olympiatoppen, FHS og næringslivet, med første gjennomføring i 2019. Gode samarbeidspartnere bidro med innhold og dekket deler av utgiftene, for å holde kostnadene til deltakerne nede. Et av målene for Neste steg er at vi skal synliggjøre den enkeltes ressurser og hvordan denne er nyttig for en arbeidsgiver, altså hjelpe deltakerne til å hjelpe seg selv i prosessen mot et neste steg. I tillegg har vi en ambisjon om å gjøre mer for mindre! Vi skal ikke være kostnadsledende.
Siden 2019 har vi gjennomført Neste steg 1-2 ganger i året for forsvarspersonell og toppidrettsutøvere som er i prosessen rundt et potensielt neste steg. I tillegg tilbyr vi Neste steg Pluss, som er skreddersydd for de som nærmer seg slutten av sin T-60 kontrakt og trenere/ledere fra idretten. Vi tilbyr også faglig påfyll i form av digitale kurs og webinarer om aktuelle emner. Målet har hele tiden vært å synliggjøre taus kompetanse og bygge selvtillit hos kandidater som er vant til å jobbe for resultater, er målstyrte og selvgående, men også nysgjerrige på hva som er mulig for dem utenfor «boblen» de er i – eller kommer fra. Noe av det unike er at dette er deltakere som speiler hverandre gjennom en sjelden ydmykhet, kombinert med ambisjon på egne og andres vegne.
Arbeidet med Neste steg motiverer spesielt fordi vi har så mange ressurser vi ikke utnytter til det beste for landet og individet. Dette er kandidater som har viet mange timer, dager, uker og år av livet sitt for en sak som er større enn mye annet, for idretten eller Forsvaret, for flagget, gjennom seleksjon og målrettet arbeid. Disse kandidatene opplever også at overgangen fra trygge og kjente rammer er krevende. Det skal vi bli best til å hjelpe de med, gjennom orientering i hva som er mulig, hva det kreves og gjennom nye nettverkskontakter. Nettverksbygging er sentralt i alt vi gjør, hvor tidligere deltakerne viser vei for andre. Vi legger til rette for dette gjennom jevnlige nettverkssamlinger, som en arena for å opprettholde relasjoner, men også bygge nye.
I 2022 fikk vi godkjent et fagskolestudie i innovasjon og entreprenørskap av NOKUT, og kan dermed tilby et unikt utdanningstilbud med individuell veiledning, fleksibel studiehverdag og støtte fra Lånekassen.
Ambisjonen er å være et effektivt, fleksibelt alternativ, som påbygning eller erstatning for en lengre tilleggsutdannelse for folk som har kompetanse fra Forsvaret eller toppidretten. For oss er det inspirerende å se de ekstremt tilpasningsdyktige og målstyrte kandidatene ta stegene over i nye roller, utenfor, men også innen egen organisasjon, som May Lena B. Nymoen.
Vi har så vidt begynt å ta våre steg – fra en Forening til et AS, videre til en Fagskole, med emner og moduler som vil gi kompetanseheving, nettverk og nye muligheter noe som gir både mening, motivasjon og glede.
Vi skal fortsette å levere kurs, utdanning og karriereveiledning, hvor deltakeren/studenten alltid skal være i fokus.
Tore Rynning-Nielsen
Initiativtaker, næringslivsleder og filantrop. Partner i Varig Industri.
Siviløkonom fra University of Massachusetts og Tuck School of Business at Dartmouth College. Siviløkonom og partner i Varig Industri AS. Styremedlem i Tuck’s Board of Advisors og EMEA Council Chairman, styremedlem Fontenehus Norge, styreleder CYBR AS, styreleder Target Sensor Technology AS, styreleder i Neste steg Norge AS
Dette skriver Matthew J. Slaughter om Tore Rynning-Nielsen
Tonje Hinze
Rådgiver, Olympiatoppen, styremedlem i Neste steg Norge AS
Tonje var fotballspiller i Toppserien og skrev en masteroppgave om overgang fra idrett til sivil karriere. Hun har jobbet med bemanning i mange år før hun fikk jobben som rådgiver på alt utenomsportslig på Olympiatoppen. Tonje er opptatt av at alle utøvere skal ha en plan for livet etter idretten og har vært aktivt deltakende i Foreningen siden 2019.
Saira Basit
Dekan Forsvarets Høgskole, styremedlem i Neste steg Norge AS
Saira har en doktorgrad i hvordan stater håndterer militante grupper som krysser grenser. Saira kom med i Foreningen til Neste steg Norge fra oppstarten hvor hun bidrar i planlegging, strategi, informasjon og gjennomføring av programmet. Hun sitter også som styremedlem i Neste steg Norge AS.