Hedda Hynne

Friidrettsløperen har det siste året kombinert idrettssatsingen sin med studier hos Neste steg, og har gjennom det tilbragt den siste tiden i praksis hos Equinor i Trondheim, nærmere bestemt under TDI-paraplyen (technology, development and innovation).

Bakgrunn:

Friidrett

I dag:

Student hos Neste steg og praksis i Equinor

Praksisopphold i Equinor

«Praksisperioden er en del av utdanningsløpet til Neste steg, da vi begynte arbeidet med å finne en praksisplass hadde jeg ingen klar tanke om hvor eller hva jeg ville jobbe med. Da jeg deltok på Neste steg-kurset Identitet & Bevisstgjøring høsten 2023, (som inkluderer en bedriftsmesse) var én av bedriftene på stand Equinor. I forbindelse med søken etter en praksisplass laget jeg en «one-pager» som jeg delte med en kontaktperson i Equinor, hvorpå hun tok den med videre i systemet og etter noen uker hadde vi landet en avtale. Den perioden virket litt lang for en utøver som er vant til at ting skjer med en gang, men det løste seg bra» forteller Hedda.

«Jeg kom inn som relativt fersk på området, men har fått jobbe med en veldig flink, kompetent og teknologitung gjeng. I korte trekk jobber teamet med å kartlegge teknologiske energitrender, for å forberede seg på hva som kan komme. Arbeidsoppgavene mine har vært en kombinasjon av å bistå i deres arbeid, samtidig som jeg også har fått tildelt et eget prosjekt hvor jeg har intervjuet en rekke ledere i høye posisjoner i selskapet. Inngangen til intervjuet har vært å sammenligne «high performance»-kulturen jeg har vært en del av i idretten med kulturen som har møtt meg i Equinor. Oppgaven har blant annet vært å utvikle en systematisk tilnærming og produsere en rapport som resultat. I tillegg fikk jeg tidlig i praksisen en forespørsel om jeg å holde et foredrag på en storsamling som teamet mitt er en del av i desember, noe som har ført til en forespørsel til, og jeg innser nå at desember er like rundt hjørnet» smiler hun og sier.

«I starten var det litt rart å snakke om ting som i sin kjerne ikke skulle gjøre meg til en raskere 800-meter-løper, for det føles ikke som det sammenfaller, men det innser jeg nå at det gjør»

Kombinasjon av studier og toppidrett

Hedda forteller videre om hvordan det har vært å kombinere studier med idretten. «Hele idrettskarrieren min har jeg vært sjef for mitt eget prosjekt. Det er jeg som styrer hvordan det skal utøves, og det er jeg som bestemmer hva jeg skal ha ut av det.

Det å være trygg i seg selv, og vite at jeg kan håndtere det ansvaret, tror jeg er viktig. Det har vært viktig for meg med en tydelig avklaring på forhånd, både med veileder på studiet og praksisplassen, om at jeg satser 100% som utøver. Samtidig har jeg hatt lyst til å ha et påfyll ved siden av, noe jeg kjenner at jeg har hatt godt av. På bakgrunn av dette har vi hatt en kontinuerlig dialog, slik at alle er fornøyde. Tydeligheten mellom de ulike partene har gjort at jeg har opplevd en ekstremt stor fleksibilitet, både fra praksis og fra studieveileder. Det har vært kjempeviktig».

«Samtidig har jeg hatt lyst til å ha et påfyll ved siden av, noe jeg kjenner at jeg har hatt godt av»

«I starten var det litt rart å snakke om ting som i sin kjerne ikke skulle gjøre meg til en raskere 800-meter-løper, for det føles ikke som det sammenfaller, men det innser jeg nå at det gjør. Det handler nok om hvor man er i karrieren og hvor man er i livet ellers, men jeg kjenner en veldig stor ro rundt at dette er input som utelukkende er positivt for meg. Siden jeg har kunnet balansere det som jeg har gjort, på mine premisser, så har jeg også kunnet gjøre ting når det har passet i den mengden jeg har ønsket.

Det eneste jeg har måttet forholde meg til er å levere på det kravene som er satt, enten om det er eksamener i studiet eller rapporter i praksisen. For min del, i den situasjonen jeg har vært i spesifikt det siste årene, har det vært kjempepositivt, og spesielt med tanke på avbrekket det har gitt meg i en skadeperiode.

Studiet og praksisen har vært veldig positivt påfyll for meg, uten at det har tatt vekk fokuset eller energi fra satsningen. I tillegg det gitt et veldig positivt påfyll i rundt bevisstgjøringen av verdien jeg har, også utenfor banen. Den bevisstgjøringen tror jeg er positivt litt uavhengig av hvor man er i karrieren.

Hele mennesket må være i vater for å kunne prestere så bra som man vil. Man må ha det bra, ha det gøy med det man holder på med, og trives i situasjonen man er i. Om påfyllet er at du sitter og ser på Netflix, eller at du leser pensum, så gjør det ingen forskjell i forhold til hvor mye det tapper deg. I bunn og grunn må du være motivert for det, og det må være noe som du kjenner at gir deg noe.

Men det å snakke om studier som en belastning som er negativt for trening, det tror jeg er feil sted å starte. Det handler om totalbelastninger i sin helhet, og da er det fullt mulig å gjøre ting som gir utvikling på flere områder samtidig» forteller Hedda.

«Studiet og praksisen har vært veldig positivt påfyll for meg, uten at det har tatt vekk fokuset eller energi fra satsningen. I tillegg det gitt et veldig positivt påfyll i rundt bevisstgjøringen av verdien jeg har, også utenfor banen»

Læringspunkter

Videre blir hun utfordret hvilke læringspunkter hun tar med seg fra det hun har vært igjennom den siste tiden. «Først og fremst har jeg lært at jeg håndterer kombinasjonen av studier/praksis og satsningen. Jeg har hatt en veldig bra treningshøst, det er ingenting som tilsier at det ikke fungerer.

Jeg har kjent på at jeg har en enormt stor arbeidskapasitet. Det er veldig gøy å erfare etter å ha vært i en ‘boble’ over så mange år. Det å kjenne på at man håndterer og mestrer ting på andre har vært veldig givende.

Jeg har også fått trenging i å ta til meg positive tilbakemeldingene jeg får, og ikke nødvendigvis alltid ha behov for å svare eller unnskylde de, men faktisk ta imot skryt.

Som en del av forberedelsene til praksisen ble jeg forberedt på at en selv er ansvarlig for å skape engasjement og være proaktiv i prosessen en praksisperiode muliggjør. Hittil har jeg lært man at det som regel går bra, og at man håndterer mer enn en kanskje tror. Så jeg har jeg lært mye av å tørre og satse, og å ta aktivt del. Jeg har også blitt mer bevisst og trygg i at modenheten som kommer fra alderen min og karrieren jeg har hatt, er gull verdt.

De fagene vi hadde i forkant av praksisen, har gitt meg litt mer innsikt i hvordan man driver en bedrift, hvordan man planlegger for å fungere og optimalisere, og holde seg flytende. Den grunnkunnskapen har vært nyttig å ha med seg. Det gjør at man ikke føler seg helt blank, men gjør det lettere å forstå «lagene» som legges oppå hvis du kommer, som meg, inn i en mer etablert bedrift. I tillegg har det vært overraskende mye sammenfallende kompetanse fra toppidrettskarrieren som kan kobles på teorien vi har jobbet med.

Jeg har fått reflektert over at en går fra å være ekstremt god på det du holder på med, til å skulle begynne litt på nytt igjen. Det er en erfaring å lære seg å tåle det, og få innsikt i at det vil kreve tid og innsats å bli god på et nytt felt, så gi deg selv den tiden og den aksepten. For å trekke en parallell til toppidrettslivet og mange av de utfordringen vi står i, det handler ofte om å klare å akseptere situasjonen og at det er tøft. Det gjør ikke nødvendigvis situasjonen noe mindre utfordrende, men det gjør det mulig å likevel stå godt i den.

Jeg har opparbeidet meg mye kompetanse gjennom karrieren som jeg etter hvert skal lære meg å oversette til ‘det sivile livet’. Jeg er hundre prosent sikker på at det er mye derfra som er enormt overførbart. Så det å jobbe med den bevisstgjøringen, og bruke de rundt seg til det. Tørre å snakke om det. Det tar jeg virkelig med meg. Jeg har også fått kjenne på at hvis jeg er sulten på utvikling og læring, og ydmyk i møte med nye mennesker og deres kompetanse, så tror jeg at jeg kan ha det veldig gøy også i en sivil jobb».

«Jeg har opparbeidet meg mye kompetanse gjennom karrieren som jeg etter hvert skal lære meg å oversette til ‘det sivile livet’. Jeg er hundre prosent sikker på at det er mye derfra som er enormt overførbart»

Viktigheten av nettverk

«Avslutningsvis vil jeg også trekke frem viktigheten av nettverk, som Neste steg snakker mye om. Jeg forstod ikke hvor viktig det var før jeg ble oppfordret til å virkelig reflektere over hvor viktig det er. Still opp og vær tilgjengelig for de rundt deg, så er de det samme med deg. Selv om det kan være ukomfortabelt å spørre, så kan man prøve å snu om på det: Hvis du selv hadde blitt spurt, ville du sannsynligvis bare tenkt at det er hyggelig å hjelpe hvis du kan» avslutter Hedda.

Hør fra tidligere deltakere

August Jensen

Tidligere syklist, nå butikkmedarbeider og student hos Neste steg

«Jeg vil anbefale alle som står i samme posisjon som det jeg gjorde å delta på Neste steg Programmet eller ta utdanning gjennom dem. Det har vært til stor hjelp og en veldig trygghet ut i arbeidslivet. Også er det en gjeng med utrolig flotte mennesker som jobber der»

Jenny Marie Rørvik

Koordinator/Prosjektleder i Flyte

«Det var et sikkerhetsnett for meg å vite at jeg kunne ta kontakt med dere for de minste spørsmål, eller hvis jeg møtte på utfordringer visste jeg at jeg kunne henvende meg til dere som jeg var trygg på. Det hjalp meg utvilsomt fra å gå motløs, til å bli motivert til å skulle finne meg ny jobb»

Øyvind Blikra

Forsvarets Logistikkorganisasjon (NOR JLSG)

«Det viktigste jeg vil få frem rundt Neste steg er verdien av kurset for alle forsvarsansatte, ikke fordi det er et springbrett ut, men fordi Neste steg hjelper folk til å sette ord på egen kompetanse, som igjen gjør at folk står tryggere i jobben de skal gjøre»

Utforsk flere historier

____________________________________

I samarbeid med:

Se alle våre partnere

_______________________________