Synnøve Solemdal

Synnøve Solemdal er tidligere skiskytter, som satset frem til hun var 30 år. 2020 var året hun la opp, og samme år kom hun inn i Neste steg-nettverket. Hun hadde en fin karriere med mange år på landslaget, men kjente også at det var mange andre drømmer hun ønsket å oppfylle. På nettverkssamlingen i mai 2023 mottok Synnøve Neste stegs Vekststipend.

Bakgrunn:

Skiskyting

I dag:

Student – byggingeniør

På søken

«Etter jeg la opp har jeg nok vært litt på søken. Gjennom Mesternes mester og Vinterstudio kom jeg inn i NRK-systemet». Synnøve beskriver det som litt overraskende fra sin side at hun skulle begynne med det, og ler litt. «Etter hvert inngikk vi et litt mer formelt samarbeid, hvor jeg har vært med to vintere nå, og har kontrakt den kommende vinteren». I tillegg til jobben i NRK har hun holdt seg opptatt med deltidsjobb hos et entreprenørfirma, som er litt mer relevant for hennes utdanning. Hun forteller at det å få litt innblikk i arbeidslivet har vært veldig lærerikt, blant annet fordi man lærer hva man kan ha lyst til, og kanskje hva man ikke har lyst til.

«Jeg merker at det er artig å være med på å utvikle noe nytt. Jeg kjeder meg fort hvis ting blir rutine, noe kanskje jeg har fra idretten – man skal en plass og man skal ha fremgang. Det er viktig for meg. I tillegg er det viktig for meg å ha en jobb som gir noe utover penger».

Synnøves overgang

«Jeg er veldig glad for at jeg holdt på så lenge at jeg følte meg sikker på at å legge opp var det rette. Jeg er glad for at jeg ga meg da jeg fortsatt var glad i sporten, men på et tidspunkt kjente jeg at det ikke var noe retning fremover. Jeg tror min overgang var mykere på grunn av korona, samtidig som jeg studerte. Man var litt friere til å styre sin egen hverdag, kunne studere når man ville og hvor man ville. Jeg tror det gjorde hverdagen lettere, sammenlignet med hvis man skulle gå rett inn i et «vanlig liv»».

Synnøve reflekterer over ting som har endret seg i livet etter at hun la opp. «Når man satser ofrer man mye og prioriterer trening og hvile, men når jeg sluttet ble det vanskelig å si nei til forespørsler, og sette grenser for meg selv. Derfor blir jeg ofte med på alt og sier ja til alt. Det er en overgang fra at det er idretten man alltid tar hensyn til, til at jeg nå må ta hensyn til meg selv i større grad. Jeg kan fortsatt ha vansker med å prioritere hva jeg egentlig har kapasitet til», sier hun og smiler.

Videre forteller Synnøve at hun er veldig glad for at hun valgte studieveien. «Jeg tror mange idrettsutøvere hadde trivdes med å lære, utvikle seg og studere, selv om ikke alle føler seg klar for det etter endt karriere, noe som er forståelig. Men hvis man har lyst på en utdanning er ikke de 3 eller 5 årene så lenge i det store bildet. Jeg har hele veien ønsket å studere, men hvis man ikke har det ønsket, har man garantert mye annet å bidra med».

«Det å møte andre som var i lik situasjon var verdifullt, samt overraskende å se hvor mye til man har til felles, og hvor fint det var å prate med andre folk som var i samme situasjon»

Inngangen til Neste steg

«Jeg deltok høsten 2020, og ble veldig positivt overrasket over opplegget. Det å møte andre som var i lik situasjon var verdifullt, samt overraskende å se hvor mye til man har til felles, og hvor fint det var å prate med andre folk som var i samme situasjon. Nå i ettertid opplever jeg at hver gang jeg går fra en nettverkssamling er jeg så inspirert, over alle menneskene som har så mye i seg, og som har en så tydelig drive, selv om ikke alle vet helt hvor de skal».

Vi utfordret Synnøve som er på utsiden til å si noe om hva Neste steg har blitt, og hvor vi er på vei. «Det blir jo mer og mer profesjonelt. Jeg tror modulbasert utdanning er veldig gunstig for idrettsutøvere. Dere er på vei til å skape et fellesskap innad i idretten, som jeg tror vil tiltrekke mange. Fra et toppidrettsperspektiv er det nok vanskelig å få til å ta internships når man er aktiv. Selv om man er innforstått med at det gir mye, er det ikke det som er fokus når man satser. For min del ville det vært avgjørende at det er mulig å kombinere med idretten.

I tillegg tror jeg det blir viktig å få frem at Neste steg ikke er synonymt med at du skal legge opp snart. Som utøver må man være litt realistisk rundt at det er en heftig livsstilsendring å gå fra satsende utøver til å ikke satse lenger. Man trenger litt tid til å lete, og finne seg selv. Idrettsutøvere vil jo gjerne prestere høyt, noe man sannsynligvis fortsatt vil ønske å gjøre etter man har lagt opp, så jeg tror endel har et litt urealistisk syn på hvor fort man egentlig skal finne seg selv. Prosessen med å finne seg selv er ofte noe man hopper over eller utsetter i 20-årene som utøver, men plutselig er det det som teller når du har lagt opp. Derfor tror jeg det er viktig å gi rom til den prosessen, og starte tidlig».

Prosessen videre

«Neste steg hjalp meg med å utvide perspektivet, og åpne opp slik at man ikke bare blir sittende alene i sine egne tanker. Mulighetene ble åpnet gjennom dialoger med andre deltakere, men også fra dere i Neste steg og foredragsholderne. Det var endel ting som var ukjent for meg, eksempelvis kontakter og nettverksbygging. Jeg tenkte «hæ?», trenger man det? Når man satser er man veldig beskyttende over seg selv og sin egen satsning, og er redd for alt som tar ekstra krefter. Det å ha uforpliktende informasjon rundt ting, uten at det er belærende i form av at man gjøre det ene eller det andre er viktig. Og der følte jeg virkelig at Neste steg traff. Det var rom for å finne ut hva man selv hadde lyst til, og at det man har lyst til er like bra som noe annet. Jeg følte virkelig at man ble møtt med en åpenhet».

«Det var rom for å finne ut hva man selv hadde lyst til, og at det man har lyst til er like bra som noe annet. Jeg følte virkelig at man ble møtt med en åpenhet»

Stipendet

Hun beskriver det å motta stipendet som en en veldig hyggelig og overraskende opplevelse. «Jeg sto ved siden av Thekla (Brun-Lie), og tenkte at det var hun som var mottakeren. Jeg opplevde det litt som en selvtillitsboost, og egentlig veldig inspirerende, som er i tråd med det Neste steg gir meg hver gang jeg er innom. Når jeg går fra nettverkssamlingene eller lignende tenker jeg «Shit, så mange muligheter det er», og jeg blir veldig inspirert».

På spørsmål om hva pengene kommer til å gå til, forteller Synnøve at de kommer veldig godt med i videre studie, og forhåpentligvis studier i utlandet fra og med høsten.

«Jeg opplevde det litt som en selvtillitsboost, og egentlig veldig inspirerende, som er i tråd med det Neste steg gir meg hver gang jeg er innom. Når jeg går fra nettverkssamlingene eller lignende tenker jeg «Shit, så mange muligheter det er», og jeg blir veldig inspirert»

Hør fra tidligere deltakere

August Jensen

Tidligere syklist, nå butikkmedarbeider og student hos Neste steg

«Jeg vil anbefale alle som står i samme posisjon som det jeg gjorde å delta på Neste steg Programmet eller ta utdanning gjennom dem. Det har vært til stor hjelp og en veldig trygghet ut i arbeidslivet. Også er det en gjeng med utrolig flotte mennesker som jobber der»

Jenny Marie Rørvik

Koordinator/Prosjektleder i Flyte

«Det var et sikkerhetsnett for meg å vite at jeg kunne ta kontakt med dere for de minste spørsmål, eller hvis jeg møtte på utfordringer visste jeg at jeg kunne henvende meg til dere som jeg var trygg på. Det hjalp meg utvilsomt fra å gå motløs, til å bli motivert til å skulle finne meg ny jobb»

Øyvind Blikra

Forsvarets Logistikkorganisasjon (NOR JLSG)

«Det viktigste jeg vil få frem rundt Neste steg er verdien av kurset for alle forsvarsansatte, ikke fordi det er et springbrett ut, men fordi Neste steg hjelper folk til å sette ord på egen kompetanse, som igjen gjør at folk står tryggere i jobben de skal gjøre»

Utforsk flere historier

____________________________________

I samarbeid med:

Se alle våre partnere

_______________________________