Lasse Sætre

Lasse deltok på Neste steg i 2021 og vi har tatt en prat med han som startet med skøyter i 8-års alderen og holdt det gående til han rundet 40 år(!) i skøytesporten. Nå er han ansatt i Statsbygg, på avdeling for økonomi og virksomhetsstyring.

Bakgrunn:

Skøyteløper

I dag:

Seniorrådgiver i Statsbygg

Skøyteløperen

Lasse startet med skøyter i 8-års alderen. Han ble en meget god langdistanseløper, hvor 10.000 meter var hans distanse. Han innehar 7 NM titler fra enkeltdistanser, i tillegg til at han ble allround norgesmester i 1998. Han var 12 år på landslaget og deltaker i verdenscup, har bronsemedalje fra OL i 2002 og VM 2003. Lasse la opp som aktiv utøver i 2006 og har fram til 2022 hatt de fleste roller i Skøyteforbundet; Sports- og utviklingssjef, trener, fagkonsulent, fungerende generalsekretær inkludert alle tenkelige oppgaver som følger en som kjenner, og er særdeles glad i, skøytesporten på toppnivå gjennom så mange år.

Da det ble klart at han skulle gi seg skrev Skøyteforbundet at «Hans kunnskap og engasjement for skøytesporten er helt enestående, og han vil bli savnet av løpere, støtteapparat, administrasjon og styre».

Hva har du tatt med deg av kunnskap som er overførbart fra idretten?

Lasse smiler. – Det meste jeg har lært har jeg jo lært i idretten. Enten som utøver eller de mange årene etter at jeg la opp. I etterkant innser jeg at jeg nok låste hodet og tankene til at jeg ikke kunne forlate idretten da jeg la opp (i 2006). Det var skøyter jeg kunne, og det var det jeg likte å drive med.

– Jeg har lært så mye av idretten. Det å planlegge, strukturere, gjennomføre og evaluere. Håndtere folk, yte service og være tilgjengelig. Oppturer og nedturer i idretten. Stå i det, være kreativ og løsningsorientert. Blid, klar og tydelig. Alltid ærlig. I toppidretten er det ingen vei utenom å være ærlig. Har du ikke trent nok eller forberedt deg nok så kommer du ikke unna med noe annet enn ærlighet. I ettertid innser jeg at jeg har trivdes godt med å jobbe med folk, yngre skøyteløpere, trenere og støttespillere, men også omgivelsene. Det har definert meg. Jeg var utøver i hodet lenge etter at jeg gikk over i nye roller i Skøyteforbundet, men på sett og vis ble det mindre tydelig for meg over tid, helt til jeg tok tak og tok opp igjen struktur med daglig trening og fokus, forteller Lasse.

«Jeg var veldig sliten, så da jeg slutta tenkte jeg at det er en tid for alt og at det nok er en mening med det, selv om det var uklart for meg hva jeg skulle gjøre nå, rett etter VM i 2022.»

En tid for alt – under en heldig stjerne!

Etter OL i Beijing og VM på Hamar forlot Lasse skøytesporten. – Jeg var veldig sliten, så da jeg slutta tenkte jeg at det er en tid for alt og at det nok er en mening med det, selv om det var uklart for meg hva jeg skulle gjøre nå, rett etter VM i 2022. En gang for noen år siden sa Hjalmar Hjallis Andersen til meg at vi som er født i mars, vi er født under den heldige stjerne! Med disse ord fra den gamle legenden i mente tok Lasse steget ut i det ukjente.

Overgangen fra idretten

Lasse var deltaker på tre dagers samlingen i oktober 2021. Han forteller at dette ble både en øyeåpner og et spark bak.
– Det var befriende og åpnet opp for tanker forbi skøytesporten, der jeg da bare fokuserte på OL i Beijing 2022 og VM på Hamar. Egentlig var det i grevens tid at jeg fikk vært med, noe jeg i etterkant er veldig takknemlig for. Det ble starten på prosessen og mine steg ut av idretten.
Lasse mimrer også rundt det at han gjennom deltakelse på Neste steg også ble bedre i jobben, med forberedelsene til det siste OL og VM-et. – Under tre dagers samlingen var vi innom mange aktiviteter og læringskurver. Det var elevator pitch, små oppgaver som fikk i gang refleksjon, om hvem er jeg, som jeg har vært dårlig på og trengte å øve på! Som idrettsutøver har jeg vært veldig bevisst mine styrker, men jeg har vært dårlig på å ta til meg komplimenter.

– I etterkant har jeg fått reflektert mer rundt mine styrker. Jeg innser at jeg har vært flink til å jobbe med folk og at jeg har trivdes godt med nettopp dette. Alle mennesker har sine styrker og svakheter. For mens jeg fortsatt var i idretten var jeg på mange måter også en idrettsutøver i hodet! Tenkte bare sport, utøvere og trenere. Noe som gjorde at jeg ikke helt så mine egne verdier eller egenskaper, så jeg trengte å få dette på avstand. Bevisstgjøringen som ble startet opp av Neste steg programmet ble over tid bare råere og råere! Dermed klarte jeg også etter hvert å formidle dette i en søknadstekst der mine kvaliteter kom tydeligere frem og ble spissere.
Da kom også intervjuene, altså først når jeg ble spissere i mitt budskap og mine kvaliteter. Det har vært utrolig lærerikt. Struktur og plan for hverdagen gjør at du er en bedre utgave av deg selv i hverdagen. Det har jeg blitt flinkere til nå. Nå eier jeg dessuten min egen historie.

«Bevisstgjøringen som ble startet opp av Neste steg programmet ble over tid bare råere og råere! Dermed klarte jeg også etter hvert å formidle dette i en søknadstekst der mine kvaliteter kom tydeligere frem og ble spissere. Da kom også intervjuene, altså først når jeg ble spissere i mitt budskap og mine kvaliteter»

Lykkefølelsen

– Etter en god stund uten egentlig helt å vite hva jeg skulle finne på, med flere søknader og mellomspill, så ble den en definitiv opptur da jeg opplevde å bli satset på gjennom å få tillit hos Statsbygg. Jeg var i flere prosesser hvor jeg ikke kom i mål, men jeg gav ikke opp. Det er en av flere ting jeg også bør nevne som jeg har med meg fra idretten. Jeg har stayerevne. Jeg er utholdende og seig, både i trening og i livet ellers, jeg gir meg ikke, forteller langdistanseløperen.

Lykkefølelsen ved å få muligheten hos Statsbygg kan ikke beskrives. Det å bli satset på – tatt med på «laget» er stort. Dessuten har jeg en annen ro, nå som jeg er blitt eldre og mer erfaren enn flere av de andre «nye». Jeg er mindre stressa over å gjøre feil for jeg vet at jeg kan lære og utvikle meg, men også bidra til teamet og at vi skal nå våre mål. Det å utvikle seg er viktig, det trigger meg ellers blir det kjedelig. Selv om dette er en ny arena utenfor idretten er det folk dette også. Disse skal prestere sammen, for å lage best mulig bygg og prosesser – og det skal jeg bidra med.

Lasses tre råd til deg

som tenker på et neste steg i ditt (arbeids)liv:
1. Vær bevisst hvilke rutiner som passer for deg – lag en huskeliste!
2. Fyll på CV’en fortløpende, med utdanning, kurs og frivillige verv.
3. Reflektere over egne styrker hvor forbedringspotensialet er.

Evaluere deg selv, dine styrker og svakheter, og hva du jobber med for å bli bedre på.
Helt til slutt: Start prosessen så tidlig som mulig. Søk ut og få tilbakemeldinger fra folk som vil deg vel. For meg er det folk i mitt eget nettverk, NAV-kurs og Neste steg-kurs som har vært viktige i min prosess. Jeg er takknemlig for tid og anledning til å sparre og diskutere både hvem jeg er og hva jeg vil med mange fine folk i min prosess, i mitt neste steg og oppfordrer andre til å gjøre det samme!

Hør fra tidligere deltakere

Jenny Marie Rørvik

Koordinator/Prosjektleder i Flyte

«Det var et sikkerhetsnett for meg å vite at jeg kunne ta kontakt med dere for de minste spørsmål, eller hvis jeg møtte på utfordringer visste jeg at jeg kunne henvende meg til dere som jeg var trygg på. Det hjalp meg utvilsomt fra å gå motløs, til å bli motivert til å skulle finne meg ny jobb»

Øyvind Blikra

Forsvarets Logistikkorganisasjon (NOR JLSG)

«Det viktigste jeg vil få frem rundt Neste steg er verdien av kurset for alle forsvarsansatte, ikke fordi det er et springbrett ut, men fordi Neste steg hjelper folk til å sette ord på egen kompetanse, som igjen gjør at folk står tryggere i jobben de skal gjøre»

Synnøve Solemdal

Student – byggingeniør

«Det å møte andre som var i lik situasjon var verdifullt, samt overraskende å se hvor mye til man har til felles, og hvor fint det var å prate med andre folk som var i samme situasjon»

Utforsk flere historier

____________________________________

I samarbeid med:

Se alle våre partnere

_______________________________