Jonathan Nordbotten

Etter å ha vært på alpinlandslaget siden 2014 tok Jonathan valget om å avslutte toppidrettskarrieren sin i 2021, og ta fatt på nye utfordringer. Hans nye karriere hadde han allerede begynt å forme da han parallelt med idretten tok en bachelor innen entreprenørskap på University of Vermont. De følgende årene utnyttet han noen off-season perioder til ulike internships, for å skaffe seg litt mer erfaring før arbeidslivet begynte for fullt.

Bakgrunn:

Alpint

I dag:

Aksjemegler i Fearnley Securities

Et nytt steg

Før han la opp begynte han i jobb hos en privat investor, som også ble hans arbeidsplass da skiene var lagt på hylla. På dette tidspunktet hadde han flere muligheter på bordet, men valgte å fortsette læringen der han var. Da han høsten 2021 deltok på Neste stegs tredagerssamling, var han altså allerede i jobb.

– Jeg lærte veldig mye av deltakelsen på Neste steg, og fikk god veiledning fra Tonje, Tore og Tor på nye karrierevalg. På dette tidspunktet begynte han nemlig å føle seg klar for et nytt steg. Med gode sparringspartnere i Tor og Tore, konkluderte han med at han trengte et større miljø, for at han skulle fortsette å utvikle seg i den retningen han ønsket. Nå jobber han altså som aksjemegler i Fearnley Securities, hvor han stortrives.

«Jeg lærte veldig mye av deltakelse på Neste steg, og fikk god veiledning av Tonje, Tore og Tor på nye karrierevalg»

Likheter og ulikheter i hverdagen

Jonathan forteller om overgangen fra idretten til arbeidslivet. – Toppidrettslivet er veldig strukturert, du vet akkurat hva du skal gjøre de neste dagene, ukene, månedene og året. I arbeidslivet opplever jeg at det er nokså ustrukturert, og det er ikke alltid du vet hva neste dag eller uke kommer til å innebære. Fordi vi som idrettsutøvere er veldig vant til denne strukturen, blir det skummelt å ta steget utenfor og begi seg ut på noe nytt. Jeg kjenner at jeg trives med litt mer spontanitet, og vil oppfordre andre til å tørre å hoppe litt mer ut i det.

På andre siden forteller han om aspekter fra idretten han har tatt med seg, som har kommet til nytte i arbeidslivet. – I jobben min i dag er det utrolig viktig å bygge gode relasjoner. All tid jeg har brukt på samlinger, reise, det sosiale med landslaget og kommunikasjon har kommet veldig godt med.

Tips til andre

– For de som fortsatt er aktiv er det viktig å huske på at arbeidslivet er en sekundær arena, men jeg anbefaler å bruke off-season eller skadeperioder til å tenke i de baner – for eksempel gjennom Neste steg, internships eller faglig påfyll. Han mener dette kan gi en ekstra boost, øke motivasjonen og ha positiv innvirkning på idretten.

Videre kommer han med anbefaling til de som har lagt opp. – Tørr å kaste dere ut i det. Bruk det nettverket dere har, snakk med andre som har vært i samme situasjon. Ikke sitt å vent på åpenbaringen. Tørr å prøve og feile. Han trekker også frem at sparringen med Tor og Tore bidro til at han følte seg litt tryggere i hvilken vei om var riktig for ham å gå. – Hva er egentlig det verste som kan skje?

«Jeg anbefaler å bruke off-season eller skadeperioder til å tenke i de baner – for eksempel gjennom Neste steg, internships eller faglig påfyll»

Hør fra tidligere deltakere

Øyvind Blikra

Forsvarets Logistikkorganisasjon (NOR JLSG)

«Det viktigste jeg vil få frem rundt Neste steg er verdien av kurset for alle forsvarsansatte, ikke fordi det er et springbrett ut, men fordi Neste steg hjelper folk til å sette ord på egen kompetanse, som igjen gjør at folk står tryggere i jobben de skal gjøre»

Synnøve Solemdal

Student – byggingeniør

«Det å møte andre som var i lik situasjon var verdifullt, samt overraskende å se hvor mye til man har til felles, og hvor fint det var å prate med andre folk som var i samme situasjon»

Nina Haver-Løseth
Innovation, culture & learning specialist i Kongsberg Digital

«Arbeidet jeg har gjort sammen med Neste steg de siste månedene, etter at jeg virkelig skjønte hvordan Neste steg kunne brukes, har hjulpet meg veldig.»

Utforsk flere historier

____________________________________

I samarbeid med:

Se alle våre partnere

_______________________________